Etäsuhde pysyy lämpimänä yhteisillä mökkiviikonlopuilla

Porissa lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt Juuso ”Köpi” Kallio muistelee lämmöllä hetkiä isovanhempien mökillä Reposaaressa. Meri on aina ollut miehellä lähellä sydäntä. Pori on paikkana tietynlainen turvasatama, vaikka töiden kannalta pääkaupunkiseutu on järkevämpi ratkaisu asumiseen.

Kun ikää alkoi karttua, oma pakopaikka alkoi kiinnostaa. Omasta mökistä Juuso puhui ja haaveili pitkään. Jossain kohtaa perhekin huomasi, kuinka tärkeästä asiasta on kyse ja päättivät auttaa haaveissa. 

– Äitikin hiffasi, että mökin kautta täällä pysyy joku paikka ja syy käydä, joten lähtivät mökkikimppaan mukaan. Tärkeitä kriteereitä oli, että mökille pääsee ympärivuotisesti ja helposti. Kun kasetti leviää Helsingissä, pääsee joka tapauksessa mökille, eikä tarvi miettiä, miten homma toimii. 

Toki välimatkaa on, mutta sen Juuso taittaa mielellään. Omalla autolla matkustaessa ehtii nollata ajatukset, nauttia hiljaisuudesta tai kuunnella äänikirjaa. Kiire katoaa.

– Ihan kuin universumi tietäisi, että olen täällä. Puhelin soi vähemmän ja asiat tuntuvat hoituvan paljon helpommin. Laiturilla vettä katsellessa stand up -sketsi saattaa syntyä kuin itsestään, kun ajatukset lähtevät helpommin liikkeelle. 

Porissa Juuso yrittää viettää mahdollisimman paljon aikaa. Nykyään jopa 1,5 päivän vapaa saa miehen lähtemään turvasatamaansa. 

Kuka on tämä Köpinä tunnettu mies?

Juuso vietti hyvin tavanomaisen lapsuuden ja nuoruuden Porissa. Aika kului jalkapallon, koripallon ja jääkiekon parissa sekä kavereiden kanssa. 

– Pori on aina ollut urheileva kaupunki ja liikuntamahdollisuudet ovat hyvät. Täällä on helppo päätyä urheilun pariin. 

Työiässä merkittävintä oli, kun Juuso pääsi töihin Radio Porille alkuvuodesta 2012. Porissa oli kaikki, mitä hän muuten elämältä kaipasi, mutta haave valtakunnan radioon pääsystä oli olemassa. 

– Täältä on saanut parhaan mahdollisen lähtöalustan. Porista löytyy halua tehdä asioita ja ihmiset ovat hyvin kannustavia. Julle Kallion avustuksella tein ääninäytteet YleX:lle ja alkuvuodesta 2015 laitoin hakemukset sisään ja pääsin demosessioihin. Paikka, jota hain, ei natsannut, mutta YleX:n nykyinen kanavapäällikkö Hanne Kautto soitti minulle ja ensimmäisenä asiana ilmoitti, että hänellä on kummilapsi Porissa. He näkivät, että minussa on potentiaalia ja tarjosivat seitsemän viikon kesälomasijaisuutta. Vakuuttelivat kuitenkin, että voi kehkeytyä jotain ja jos ei mene edes kokeilemaan, ei saa mitään. 

Niin Juuso lähti kesän kynnyksellä 2015 Helsinkiin ja seitsemästä viikosta kehkeytyi vähän pidempi pesti. Sen jälkeen hän on ollut katkeamattomasti valtakunnan radion duunissa. Viimeiset 6,5 vuotta YleX aamussa. Keväällä 2023 kiireiset tuulet puhaltavat Juuson elämässä, kun hänen ja Vikin oman show:n lisäksi luvassa on Putousta, stand up -kiertuetta ja muutamia muita ohjelmia. 

– Tuntuu, että aika menee nopeasti ja nyt vasta tietää mitä tekee. Siksi olen yrittänyt ankkuroida itseäni enemmän Poriin, jotta on joku kiintopiste pitkälle tulevaisuuteen. Työjutuissa koitan löytää sopivassa suhteessa ne jutut, mitä haluan tehdä. 

Miksi juuri Pori?

Juuson mukaan monella saattaa olla sellainen fiilis, että ei ole kaipuuta kotikaupunkiin. Tämän kaupungin mielenmaisema on kuitenkin sellainen, että siihen joko rakastuu 100 % tai sitten ei ollenkaan. 

– Parasta Porissa on suorasukaisuus ja sarkastinen huumori. Niitä kaipaan. Pori on sellainen mesta, että on kiva vaan pyöriä paikkoja ympäri autolla ja fiilistellä muistoja. 

Tärkeää mökin hankinnassa oli nimenomaan sijainti Porissa, jotta voi nähdä kavereita ja on helppo kulkea paikasta toiseen. Aika pitkälti kaikki, mitä Juuso täällä tekee, on porilaisuuden larppaamista.

– Viime kesänä olin pidemmän pätkän mökillä ja ehti jo tuntumaan siltä kuin asuisi täällä. Porissa oleminen laskee stressileveleitä paljon. Koitan tehdä mahdollisimman vähän töitä ja olla paljon kavereiden kanssa. Talvisin käyn skeittaamassa Porin skeittihallissa ja kesäisin Etelärannassa, Porkan skeittiparkissa tai Ulvilassa. 

No millainen sitten on Juuson Porisuhteen tila. Hänen mukaansa erittäin lämmin etäsuhde. 

– Yleensä sanotaan, että etäsuhteet ei wörki, mutta musta tuntuu, että me ollaan saatu Porin kanssa tämä toimimaan. Kummassakaan päässä ei ole pettämisestä pelkoa. Nähdään tarpeeksi usein ja pidetään yhteyttä, kun ei olla fyysisesti läsnä.

TOP 3 asiat Porissa:

  • Ihmiset.
  • Huumori.
  • Rattis.