Kotoisa Pori houkutti

Ursulan nelihenkinen perhe muutti Poriin elokuussa 2022. Tulevaksi kotikaupungiksi oli valikoitunut kaksi vaihtoehtoa, jotka kiinnostivat perhettä eniten, Pori tai Tampere. Pori valikoitui koko perheen suosikiksi, sillä Kankaanpäässä asuva perhe oli vieraillut siellä aiemmin ja tykänneet kaupungista. Pori tuntui sopivamman kokoiselta ja rauhalliselta sekä muistutti heitä jollain tapaa heidän kotikaupungistaan Unkarissa. 

-Olemme tulleet Suomeen vuonna 2019 Unkarista. Siellä asuimme Budapestissa. Unkarin kotikaupungissa ei kyllä ollut merta, mutta molempia kaupunkeja yhdistää samat asiat; sopivan kokoinen kaupunki, josta löytyy palveluita ja harrastuksia, kertoo perheen isä ”Antti”. 

Lähikunnasta Poriin 

Ursula sai Porista työpaikan, kun he asuivat vielä Kankaanpäässä. Aluksi ajatuksena oli taittaa työmatka, mutta päivät venyivät pitkiksi.  

– Äitinä tuntui pahalta jäädä pois lasten aamutoimista tai joskus työpäivän venyessä iltapäivien puuhista. Vaikka ei haluttu, että päiväkoti ja koulu vaihtuisi, alettiin etsiä vuokra-asuntoja porista. Näin saataisiin lisäaikaa lasten kanssa, kertoo perheen äiti Ursula. 

Vuokra-asuntojen hinnat tuntuivat kuitenkin korkeilta, joten perhe päätyi hakemaan lainaa omaa asuntoa varten.  

– Käytiin katsomassa yksi talo ja sen me päädyimme ostamaan. Sattumalta samalla alueella asui toinen unkarilainen perhe, jonka tunsimme jo entuudestaan. Heillä oli samanikäisiä lapsia ja olemme käyneet yhdessä esimerkiksi sisäleikkipuistossa ja tutustumassa Satakunnan museoon, kertoo Ursula. 

Perheen uusi arki 

Perhe on viihtynyt omasta mielestään hyvin Porissa. Lapsista vanhempi kertoo rohkeasti harrastavansa judoa. Hän mainitsee lempiasioikseen Porissa kaverit, koulun ja porisuhdeneuvojan.  

– Se oli hauska! Olemme nauraneet niitä, kertoo Ursula. 

– Porisuhdeneuvoja viittaa siihen, että porilaiset valittaisivat kauheasti, mutta en koe sitä niin. Mielestäni täällä ihmiset ovat positiivisia. Kun esimerkiksi aloitin uudessa työpaikassa Porissa, oli ihanaa ja niin hienoa, miten minut otettiin vastaan työpaikalla. Kaikki olivat kilttejä ja ystävällisiä. Meillä on hyvä työilmapiiri ja töihin on helppo mennä, Ursula kertoo.  

Myös Antin kokemukset ovat positiivisia.  

– Tuntuu, että kaikki ovat avoimia ideoille ja ajatuksilla. Arvostetaan toisia ja ollaan avoimin mielin, Antti kertoo kokemuksestaan työkokeilussa, jossa hän on mukana rakentamassa uutta sosiaalipalvelua Porin Sininauhan kanssa. 

– On tosi tärkeää, että työpaikalla saa antaa ideoita ja kyseenalaistaa. Sitten asiaa pohditaan yhdessä. Minä kun kyseenalaistan aika usein, komppaa Ursula ja naurahtaa. 

Perhe on tutustunut aktiivisesti Poriin ja porilaisiin. Tutuksi on tullut Puuvillan alue ja Jazzit. Yyteri on noussut perheelle tärkeäksi paikaksi. Ursulan tuttu osasi neuvoa hyviä ulkoilu- ja retkeilypaikkoja Yyteristä. Vanhempi lapsi toteaa, että siellä on kyllä hirveen hyvä mäki. 

– Yyteri on monipuolinen kohde, sinne kun pääsee talvellakin, jatkaa Antti. 

Kohtalo johdatti kotikaupunkiin  

Perhe huomasi kerran maassa kaivonkannen, jossa oli heidän mielestään selvä merkki, että he ovat löytäneet oikeaan paikkaan. 

– Maassa olevassa kaivonkannessa luki Eger. Hämmästyimme, koska Eger on yksi lempikaupungeistamme Unkarissa. Kävi ilmi, että Eger ja Pori ovat ystävyyskaupunkeja. Se oli hauska sattuma! 

Koko perheellä on tunne siitä, että Pori on heidän kotikaupunkinsa.  

– Meillä on täällä sellainen pysyvä kodin tunne. Ja Pori on karhun kaupunki – minulla sattuu olemaan karhu tatuoituna, sekin vielä! 

TOP 3 asiat Porissa 

  • Leos leikkimaa, parhaat ystävät  
  • Kaikki ovat ystävällisiä – porisuhdeneuvoja viittaa siihen, että porilaiset valittavat, mutta en koe sitä niin.  
  • Keskusta kesällä sekä Yyteri ja meri lähellä, luonnon keskellä, majakka kallossa. Tulimme meren läheltä ja uiminen on koko perheelle tärkeää. Merikaupungissa on romanttista asua.