Polut kohtasivat jo nuoruudessa

Tiina ja Ilkka Vahtokarin porisuhde on saanut alkunsa jo lapsuudessa. 

Tiina on aivan paljasjalkainen porilainen, sillä hän on syntynyt Porin kaupunginsairaalassa. Lapsuutensa Tiina vietti kuitenkin 6-vuotiaasta lähtien Niinisalossa. Yksi päivä Tiina näki ikkunasta, kun muuttoauto kääntyi Tiinan kotikerrostalon pihaan.  

– Autosta nousi kolme poikaa. Kuin Daltonin veljekset, kertoo Tiina.  

Ei mahtanut Tiina tietää vielä silloin miten merkityksellinen kohtaaminen tulisi olemaan. Yksi autosta nousseista pojista oli Haapajärvellä syntynyt Ilkka.  

Ilkka ja Tiina elivät lapsuuttaan samoilla kulmilla Niinisalossa ja valmistuivat samaan aikaan ylioppilaiksi. Vuonna -79 pariskunta sanoi toisilleen tahdon Reposaaren kauniissa puukirkossa. Jo seurusteluajoilta lähtien kesiä oli vietetty Ilkan mummun talolla Lampaluodossa. 

– Siitä on 44 vuotta, kun sanoimme tahdon, Ilkka ja Tiina katsahtavat toisiaan ja molempien suupielille nousee pieni hymy. 

– Minä lähdin Niinisalosta Poriin kauppaoppilaitokseen opiskelemaan. Ilkka lähti intin jälkeen Hämeenlinnaan Panssariprikaatiin töihin. Kauppaoppilaitoksen jälkeen menin tietenkin kiireen vilkkaa perässä, kertoo Tiina. 

Tiina ja Ilkka jäivät sille tielle yli neljäksikymmeneksi vuodeksi. He perustivat kodin Hämeenlinnaan, saivat lapsia ja elivät elämää kaukana rannikolta – mutta kesät, ne vietettiin aina Lampaluodossa. 

Koti-ikävä alkoi painaa

– Poriin muutto oli toiveissa ja haaveena jossain kohtaa. Päätimme, että mietimme asiaa uudestaan, kun lapset lähtevät kotoa.  

Kesäpaikkamme on Lampaluodossa, olemme viettäneet kesiä siellä yhdessä jo 45 vuotta ja Ilkka aivan pienestä pojasta.  

– Aina Poriin ajaessa tulee tunne, että tulee kotiin, Ilkka kertoo.  

Tiina eläköityi viestintäpäällikön virastaan Hämeenlinnan kaupungilla vuoden 2022 lopulla. Nyt oli siis aika porilaistua.  

– Löysimme jo pari vuotta sitten asunnon Mäntyluodosta. Olemme laittaneet sitä kodiksi ihan rauhassa, se on ollut ihanaa, kun on saanut suunnitella ja tehdä ilman kiirettä. Olemme hyödyntäneet porilaisia osaajia remonteissa ja palveluissa, Tiina kertoo.  

– Nyt on sellainen elämänvaihe, että kaipaamme rauhoittumista ja jonkinlaista paluuta juurille. Siihen Pori on meille se oikea paikka. Nyt täytyy vain ottaa asukkaan näkökulma mökkiläisen sijaan. Mistä löytää esimerkiksi terveyspalvelut, parturin ja kaikenlaiset muut arkeen kuuluvat palvelut.  

– Pihlavan uimahalli ja kirjasto on ainakin jo nyt mukana arjessa, Tiina naurahtaa. 

Myös Ilkka on löytänyt jo ainakin yhden tärkeän palvelun, Isomäen. 

– Urheilumiehenä täytyy sanoa, että Isomäki on tosi hyvä! Jäähalli, jääpallokenttä, Karhuhalli, stadion ja maauimala. Kaikki sijaitsee samassa urheilukeskuksessa – se on hienoa, kehuu Ilkka. 

Kun Ilkalta tiedustellaan lisää jääkiekosta, myöntää hän silti olevansa vielä hiukan enemmän HPK:n kannattaja.  

– Kyllä kannatus menee HPK:n ja Ässien välillä melkein jo niin, että kannattaa molempia ja molempien menestystä toivoo. Mutta jos täytyisi päättää kumpi voittaisi mestaruuden, olisi se vielä HPK, nöyrtyy Ilkka hieman kannassaan. 

Porin kesää odotetaan jo lämmöllä 

– Kesä on niin ihanaa aikaa Porissa! Torikahvittelu esimerkiksi. Voi vain istua, seurata ihmisvilinää, käydä tapahtumissa ja aistia kesän tunnelmaa. Ja kalaa ostetaan aina torilta. Kalasta puheen ollen Porista löytyy Suomen paras kalaravintola Merimesta, pariskunta tunnelmoi. 

Pariskunta kertoo, että he haluavat edelleen aktiivista elämää, vaikka eläkkeellä ollaankin. Ilkalle yhdistystoiminta on aina ollut tärkeää, ja sitä hän toivoisi jatkavansa pitkään myös Porissa. Yhdistystoiminnan kautta molemmat toivovat myös saavansa verkostoja. Tiina siirtyy paikallisen Lions Club Katariina/Charlotan jäseneksi. 

– Meillä on myös loputtomasti kunnostus- ja ylläpitohommia, kuten mökeillä aina, ja mikä tärkeintä, paljon aikaa lapsille ja lastenlapsille, Ilkka luettelee. 

– Sofia-tyttäremme asuu Joensuussa. Sofialla on perinteenä tuoda lähes parikymmentä opiskeluaikaista ystävää eri puolelta Suomea ja Eurooppaa Lampaluotoon pitkäksi viikonlopuksi. Silloin olemme mielellään auttelemassa aluksi mutta ymmärrämme toki lähteä ajoissa ”pois jaloista”, kertoo Tiina nauraen. 

Tiinan ja Ilkan mielestä on ihanaa, kun voi tarjota nuorille paikan, jossa viettää aikaa kesällä yhdessä ystävien kanssa. 

– Kesäisin on muutenkin mukava kokoontua Lampaluotoon ja tavata muita alueella mökkeileviä sukulaisia toteaa pariskunta yhdessä tuumin.  

Tiinan ja Ilkan TOP 3 asiat Porissa:

• Porin kesä – tapahtumat ja onhan kesä nyt muutenkin ihanaa 

• Meri – Uuden kodin meriympäristö ja ylipäätään Meri-Pori 

• Reposaari – kaunis miljöö ja ilmapiiri 

”Ja tietenkin erityishuomion saa Lampaluoto, koska se on niin vahvasti kiinnittänyt meidät Poriin.”