Ruotsista rakkauden perässä Poriin

Visit Porin toimiston pöydän ääreen istuu hymyilevä pariskunta. Yhteydenotto haastatteluun tuli Markukselle täytenä yllätyksenä. Roosa oli nähnyt ilmoituksen muuttajatarinoiden hausta ja ilmoittanut Markuksen haastateltavaksi. Markuksen mielestä Roosan olisi tultava mukaan haastatteluun, koska Roosa hakemuksen oli täyttänyt.  

“Saavuin keski-Ruotsista Poriin matkakeskukselle eräänä talvisena perjantaina kolme vuotta sitten. Siitä alkoi porisuhde ja muutto tänne tapahtui syyskuun lopussa vuonna 2022. Myin taloni ja yritykseni Ruotsissa rakastuttuani mun porilaiseen”, kertoi ilmoituksen tehnyt Roosa hakemuksessa, jonka täytti salaa Markuksen nimellä. 

Mutta miten Ruotsissa asunut Markus päätyi kaupunkiin, jossa ei ollut koskaan käynyt.  

Ensitreffit veivät mukanaan 

Markus ja Roosa löysivät toisensa ehkä jopa klassikoksi muodostuneella tavalla eli Tinderin kautta.  

– Niin, jos olisin tiennyt Markuksen olevan keski-Ruotsista olisi tällä tarinalla voinut olla nopea loppu. Markus oli laittanut Tinderiin sijainnikseen Tampereen ja pistänyt vielä ison säteen alueelle, josta häneen voi mätsätä. Eli aluksi mätsätessämme luulin, että hän on Tampereelta. No olikin sitten vielä vähän kauempaa, naurahtaa Roosa. 

Markus oli ehdottanut tapaamista ruotsinlaivalle, mutta Roosa oli sitä mieltä, että parempi saada hänet vierailulle Poriin.  

– Ei oltu ikinä vielä tavattu kasvotusten. Ensin Markus ehdotti, että tavattaisiin ruotsinlaivalla. Olin ihan, että apua. Entä jos se tyyppi onkin joku ihan hirveä ja sitten olen siellä laivalla loukossa, eihän siellä pääse sitten karkuun, jatkaa Roosa nauraen. 

– Sitten Roosa ehdotti, että tule suoraan Poriin. Ja minähän menin. Tavattiin siis ensimmäistä kertaa ikinä kasvokkain kymmenen viikon viestittelyn jälkeen Porin matkakeskuksella. Sitten Roosa näytti minulle Kallon, Yyterin ja Reposaaren. Hänellä oli tietenkin retkikahvit mukana, kertoo Markus hymyillen. 

Ihanan viikonlopun jälkeen Markus palasi Roosan luota Ruotsiin, mutta Pori ja porilainen Roosa jäivät mieleen – kipinä oli syttynyt. Sitten iski korona ja tuore pariskunta oli 10 viikkoa tapaamatta toisiaan. Kun rajat taas aukesivat, oli Markus samana päivänä jo matkalla Poriin. Pariskunta yritti päästä viettämään aikaa yhdessä vähintään kerran kuussa. Muutama laivamatka on tehty puolin ja toisin.  

– Juu kyllä tässä ollaan pidetty laivayhtiöitä pytyssä viimeisen kolmen vuoden aikana, nauravat Markus ja Roosa, jotka ovat vuorotellen vierailleet toistensa luona. 

Pariskunta on pitänyt yhtä ensimmäisestä tapaamisesta lähtien ja viime syksynä Markuksen virallinen porilaistuminen pantiin vireille, kun hän muutti rakkauden perässä tänne.  

Porista löytyy kaikki mitä ihminen tarvitsee 

Yhteiselo on sujunut hyvin ja Porikin on yllättänyt Markuksen positiivisesti.  

– Minulle tuli yllätyksenä tänne tullessa, kuinka hieno kaupunki Pori on. Ja kuinka hienoa luontoa täällä on, Markus sanoo.  

– Reposaari, Yyteri, Kallo, Joutsijärvi, Ruosniemi, Kuukkari, Viikkari, Saantee…, luettelee pariskunta vuorotellen paikkoja, joista he tykkäävät.  

Paikoilla on selkeä teema. Roosa ja Markus ovat ihmisiä, joille luonto ja retkeily ovat isossa osassa elämää. Esimerkiksi läskipyörillä ajelu kuuluu pariskunnan yhteisiin harrastuksiin. 

– Nyt ei ole tullut kauheasti silti pyöräiltyä, kun ostettiin mökki Meri-Porista. Siellä riittää laitettavaa. Tällä hetkellä en oikein ole muualla ollutkaan kuin mökillä remontoimassa. Mökille voisikin hommata kajakin, niin pääsisi siellä sitten vesille, innostuu Markus.  

Ruotsissa Markuksella oli 5-6 vuotta vene, jolla hän kävi esimerkiksi Ahvenanmaalla. Kajakilla ei ehkä kannata ihan Ahvenanmaalle lähteä, vaikka mökki sijaitseekin vesistön rannalla. Onneksi pariskunnalla on jo muita suunnitelmia, joihin kuuluu vahvasti luonnossa oleminen.  

– Ensi kesänä olisi suunnitelmissa lähteä Lappiin pyöräilemään. Ei me kauheasti täällä kaupungissa olla. Viihdytään luonnossa ja puuhailemassa muita juttuja. Käydään täällä keskustan suunnilla, jos tarvitsee tulla hoitamaan asioita. 

– Täällä on kaikki mitä ihminen tarvitsee, tunturit ovat ehkä keski-ruotsalaiselle vähän kaukana, mutta onneksi on meri lähellä, toteaa Markus.  

Roosan ja Markuksen TOP 3 asiat Porissa, joissa toistuu pariskunnalle tärkeä luontoteema: 

  • Yyteri; monipuoliset ulkoilumaastot ja meren läheisyys ovat täydellinen yhdistelmä 
  • Reposaari; pariskunta tykkää käydä ihailemassa alueen vanhoja rakennuksia 
  • Kuuminainen – hyvä ulkoilupaikka (jota Markus kutsui aina vahingossa ensimmäisillä kerroilla ”kuumanaiseksi”)