Löydä oma asuinalueesi

Lyödäänkö hynttyyt yhteen? Jotta ei ihan sokkana tarvitse rynnätä syliin, katsotaan, mikä sua resonoi. Aloita tutustumalla asuinalueisiin!

Ahlainen

Ahlainen on Porin pohjoisin alue, johon kuuluvat myös Lamppi ja Kellahti. Näissä vireissä kylissä yhdistyvät kulttuuri ja luonto. Asukkaiden sanoin, Ahlainen on luonnonrauhaa kaupungin kainalossa ja nykyaikaista asumista historiallisessa miljöössä. Valtakunnallisesti tunnustettu kulttuurimaisema laajoine peltoaukeineen, meri, upeat retkeilymaastot ja aktiivinen kylätoiminta ovat Ahlaisten alueen sydän. Kesän korvalla kylän väkimäärä reilusti tuplaantuu, kun kesäasukkaat saapuvat.

Itä-Pori

Itä-Porissa asuminen on monipuolista – kaikkea löytyy omakotitaloista, kerrostaloista ja rivitaloista siirtolapuutarhaan. Vaikka alue sijaitsee lähellä keskustaa, Itä-Porissa saa asua silti luonnon lähellä. Metsät, polut, joki, vanhat rautatiesillat ja kauniit rakennukset tekevät alueesta rauhallisen ja viihtyisän asua. Asukkaat nostavat seudun parhaisiin puoliin myös lukuisat puistot ja leikkipuistot sekä lenkkimaisemat Varvourinjuovan varrella. Kuulemma myös lintubongareille riittää nähtävää näin lähellä kaupungin keskustaa.

Itä-Porin alueeseen kuuluvat muun muassa Vanhakoivisto, Väinölä, Kalaholma, Lukkarinsanta, Tupala, Koivistonluoto, Sampola, Impola, Metallinkylä, Mikkola, Kartano ja Harmaalinna.

Keskusta

Vehreää ja väljää, kuten asukkaat sen tiivistävät. Porin keskusta on kompaktin kokoinen ja sen puolelta toiselle hurauttaa fillarilla tai kävellen tuossa tuokiossa. Monipuoliset palvelut ovat lähellä toisiaan, ja liikkuminen on helppoa ja nopeaa niin kävellen, fillarilla kuin autolla tai joukkoliikenteellä.

Keskustaa halkova kansallinen kaupunkipuisto kannustaa ulkoilemaan ja oleilemaan luonnosta nauttien, ja löytyypä keskustasta tekojääratakin. Tekemistä siis riittää, josta huolen pitää myös vilkas kulttuurielämä. Vain sillan ylityksen päässä odottaa Kirjurinluoto upeine maisemineen ja aktiviteetteineen.

Idyllinen puutaloalue Viikkari, historiallinen Kivi-Pori ja lukuisat uudemmat asumismahdollisuudet tekevät keskustassa asumisesta monipuolista. Ydinkeskustan lisäksi keskustan alueeseen kuuluvat mm. Viikkarin eli 5. osan, Riihikedon, Kuninkaanhaan ja Uusikoiviston kaupunginosat.

Lavia

Järvi-Poriksikin luonnehdittu Lavia sijaitsee järvien keskellä, maaseudun rauhassa. Lavialaiset nostavat alueensa parhaiksi puoliksi puhtauden, rauhallisuuden ja luonnonläheisyyden. Lavijärven ja Velhonnokan rannat sekä Huuhkajavuori ovat esimerkkejä upeista maalaismaisemista, peltoja ja metsiä unohtamatta. Lavia tunnetaan myös aktiivisesta kylätoiminnasta. Laviasta löytyy kaikki, mitä perusarjessa tarvitsee, ja Porin keskusta sekä naapurikaupungit sijaitsevat sopivan automatkan päässä.

Länsi-Pori

Länsi-Porin alue ulottuu aivan keskustan tuntumasta merelle asti: Kuukkarin puutalokortteleista monien asuinalueiden kautta merenrantakyliin. Asukkaat kuvailevat Länsi-Poria rauhalliseksi alueeksi, jossa on hyvä asua vauvasta vaariin. Päiväkodit, koulut ja leikkipuistot ovat lähellä perheen nuorimmille, ja opiskelemaan tai töihin pääsee helposti keskustaan tai pidemmänkin matkan päähän, sillä Länsi-Pori sijaitsee suurien valtateiden kainalossa. Luontoon ja harrastuksiin on lyhyt matka, koska Porin Metsän ulkoilumaastot ja urheilukeskus maauimaloineen sijaitsevat alueella. Penkkiurheilijakaan ei tylsisty, kun kesäisin voi kannustaa Pesäkarhut ja talvisin Ässät voittoon, muita urheilulajeja unohtamatta.

Länsi-Poriin kuuluvat muun muassa Käppärä, Musa, Liinaharja, Tuorsniemi, Vähärauma, Klasipruuki, Tiiliruukki, Pinomäki, Lattomeri, Paratiisinmäki, Leppäkorpi, Viikinäinen, Pietniemi, Makholma, Viasvesi, Preiviiki ja Paarnoori.

Meri-Pori

Mitä tapahtuu, jos ajaa Helsingistä valtatietä 2 niin pitkälle kuin pääsee? Päätyy tietysti Meri-Poriin, Kallon kallioille meren tyrskyjä seuraamaan! Kakkostien päässä odottaa asukkaiden sanoin monipuolinen, hurmaava, merellinen ja raikas Meri-Pori. Alue on tunnettu Yyterin sannoista, mutta luonnon ja meren voi kokea Meri-Porissa monella muullakin tapaa: lietteillä ja jokisuistossa lintubongareiden paratiisissa, Reposaaren idyllissä, kangasmetsissä, viljavilla pelloilla, autioilla rannoilla tai kymmenillä metsäpoluilla.

Alue on ainutlaatuinen paitsi luontonsa, myös asukkaidensa ansiosta. Yhteisölliset meriporilaiset järjestävät monipuolista toimintaa, joka houkuttelee väkeä muualtakin Porista ja maailmalta. Meri-Pori sijaitsee omassa meren rauhassaan, kuitenkin vain lyhyen ajomatkan päässä kaupungin keskustasta. Asukkaat kuvailevat aluettaan leppoisaksi ja rauhalliseksi hyvän olon paikaksi.

Meri-Pori ulottuu Ulasoorista aina Reposaareen saakka. Matkan varrella ovat mm. seuraavat kaupunginosat: Uusiniitty, Kyläsaari, Enäjärvi, Pihlava, Kaanaa, Mäntyluoto, Uniluoto ja Lampaluoto.

Noormarkku

Vehreä Noormarkku sijaitsee Porin pohjoisosassa tarjoten asukkailleen liikuntaa, kulttuuria ja luonnonkauneutta, kuten asukkaat kuvailevat. Vireä harrastus-, kylä- ja seuratoiminta, liikuntapaikat sekä laajat luontoreitit kannustavat aktiiviseen elämään, vaikka maaseudun rauhaakin on tarjolla. Ahlströmin ruukkialue houkuttelee ainutlaatuisuudellaan vierailijoita pitkin maailmaa, ja noormarkkulaisille se on tärkeä osa omaa kotiseutua. Peruspalvelut ovat lähellä, ja laajemmat palvelut odottavat vain vartin auto- tai bussimatkan päässä kaupungin keskustassa, johon kulkee myös hyvä pyöräilyväylä.

Noormarkun alue pitää sisällään myös Söörmarkun ja Palstakallion. Alue ulottuu idässä Lassilan kylään Lavian rajalle asti ja lännessä Kellahti yhdistää Noormarkun Ahlaisten alueeseen.

Pohjois-Pori

Pohjois-Pori alkaa heti keskustan pohjoispuolelta, Kokemäenjoen rannalta, yltäen Puuvillan alueen sykkeestä täydelliseen luonnonrauhaan asti. Maisemat vaihtelevat joelta merelle sekä tasaisesta peltonäkymästä metsiin ja jylhiin kallioihin, joiden lomassa pääsee pulahtamaan suosittuun Ankkalampeen. Asukkaat pitävät monipuolisista ulkoilumahdollisuuksista, leikkipuistoista, yhteisöllisyydestä ja viihtyisyydestä – asumalla muutaman kilometrin päässä keskustasta voi saada silti maaseudunkin parhaat puolet.

Pohjois-Porin alueeseen kuuluvat muun muassa Isosanta, Pormestarinluoto, Hyvelänviiki, Lotskeri, Toejoki, Murtosenmutka, Isojoenranta, Tuulikylä, Ruosniemi, Järvikylä, Hyvelä, Toukari ja Lyttylä.

”Täällä elämme kuin rikkaat, Turussa meillä olisi yksiö.”

Porisuhdeneuvojan kuvaus Viikinäisten asuinalueesta. Jos Porisuhdeneuvojan vinkit kiinnostaa, katso jakso ”koti”.